SMTP web sunucuları aslında toplu, tekrarlayan, benzersiz düzeylerdir (yan, aktarma, makale) ve genellikle birden fazla kaynak alanına veya hatta birden fazla veriye kopyalanırlar. Veri yedeklemeleri ve felaket kurtarma – bazı modeller, SMTP için soğuk veya sıcak bekleme aygıtlarına da izin verir, böylece bir grup çökerse, hemen başka biri devreye girer.
Giden SMTP için, bildirimleri DKIM ile yetkilendirmek ve giden IP’lerin uygun şekilde ters DNS ayarlı, izlenebilir vb. olduğundan emin olmak yaygındır. Genellikle, giriş sunucularıyla birleşen ayrı bir “marka” şirketi görürsünüz. Görüntünün takibi (e-postamız önemli miktarda spam alıyor mu?)
Yan seviyeden sonra, dışarıya yönelik (giden) e-postalar için özel SMTP gönderimleri/gönderim sunucuları bulunur. Uygulamalar (CRM’ler, destek bahis siteleri talep cihazları, izleme cihazları, İnsan Kaynakları cihazları vb.) genellikle doğrudan harici e-posta sunucularına gönderim yapmaz; bunun yerine, yetenekler, yetkilendirme veya izin testleri, fiyat kısıtlaması, içerik planları, marka (DKIM) sonlandırma, izleme (kayıt tutma), geri dönüş yönetimi vb. gibi planları uygulayan bir giriş sunucusuna yönlendirirler.
Büyük kuruluşlarda SMTP yığını genellikle tek bir e-posta sunucusundan ibaret değildir. İnternet’ten gelen e-postaları alan yan SMTP portalları da vardır. Yan tarafta ayrıca gelen iletim seçenekleri de oluşturulur: hangi bilgiler etkinleştirilir, hangileri saklanır ve hangileri dahili e-posta cihazlarına (örneğin Exchange, Postfix veya diğer e-posta gönderim hizmetleri) gönderilir.
Avantaj Portallar, güvenilen kuruluşlar için İnternet protokolü beyaz listeleme veya sertifika tabanlı ilişkiler talep edebilir. DLP (kayıt azaltma önleme), e-posta yoluyla savunmasız bilgilerin dışarı sızmasını önlemek için giriş veya taşıma tarafında devreye girebilir. Birçok işletme, dış ve iç SMTP trafiğini ayırır, kötüye kullanımı veya istenmeyen toplu e-posta göndericilerinin kuruluşu rahatsız etmesini önlemek için VLAN’lar, özel alt ağlar, maliyet kısıtlamaları, bağlantı kesintileri, her gönderim alan adı veya her kullanım için kaynak tahsisleri kullanabilir.
Tek bir devasa SMTP kutusu yerine, çok sayıda dengeleyiciden veya DNS tabanlı dağıtımdan sorumlu çok sayıda küçük veya orta ölçekli SMTP sunucusuna sahipsiniz. Bildirim biriktirme, bazı sürümlerde genellikle ağa bağlı depolama alanına veya düzenli raporlama aygıtlarına yüklenir, böylece bir düğüm çökerse, sıraya alınmış bilgiler saklanır.
İnternetten gelen e-postaları alan yan SMTP girişleri de vardır. Yan ayrıca gelen gönderim seçeneklerinin de bulunduğu yerdir. Hangi bildirimlerin etkinleştirildiği, hangilerinin saklandığı ve hangilerinin dahili e-posta gövdelerine (örneğin Exchange, Postfix veya diğer e-posta gönderim aracıları) gönderildiği. Yan katmandan sonra, ticari amaçlı dışarıya gönderilen (giden) e-postalar için özel SMTP geçişleri/giriş barındırma sunucuları bulunur. İşlevler (CRM’ler, destek talep araçları, izleme birimleri, İnsan Kaynakları birimleri vb.) genellikle doğrudan harici e-posta barındırma sunucularına iletilmez; bunun yerine, izin, yetenek veya doğrulama testleri, fiyat sınırlama, memnun edici planlar, marka (DKIM) sonlandırma, izleme (kayıt tutma), geri dönüş yönetimi vb. gibi işlevleri yürüten bir gönderim barındırma sunucusuna aktarılır. Yan ve giriş sunucuları ile dahili e-posta dağıtım aygıtları arasında genellikle satırlar, akışlar, yeniden deneme mantığı ve bazen de özel veri depolama/kuyruklama birimleri bulunur.
Yan ve makale barındırma sunucuları ile dahili e-posta dağıtım aygıtları arasında genellikle satırlar, engeller, yeniden deneme mantığı ve bazen de özel bildirim depolama/kuyruklama birimleri bulunur. Bir yan giriş, bir alıcının dahili adresini hemen adresleyemezse (örneğin, dijital veya çok kiracılı alan adı düzenlemeleri için) veya bir dağıtım kısa bir süre ertelenirse (örneğin, alt akış cihazları hareketsizse veya depolama tamamlanmışsa), veriler yeniden deneme mantığıyla (ve önemli ölçüde geri çekilme vb.) bir sırada tutulur. Bir giriş yüzeyde bağlantı sağlamaya çalışırsa, ancak uzak sunucu kapalıysa veya bağlantıları kısa bir süre reddediyorsa, orada da yeniden denemeler gerekir.